Introvert versus extravert

Volgens recente statistieken is 75% van de wereld populatie extravert, maar binnen de ‘spirituele’ groep is dit percentage precies omgekeerd. Dus je kunt je afvragen, waarom zijn spirituele mensen in het algemeen introvert?

Een informele poll die de persoonlijkheid van spirituele mensen in kaart brengt, middels de Myers-Briggs Personality test, liet het volgende zien: 90% van de ondervraagden zijn introvert. Logisch, omdat men in zichzelf kijkt voor antwoorden.

De samenleving heeft de neiging introverte mensen als a-sociaal of teruggetrokken te mis-labelen. Het tegendeel is waar. Als een introvert mens, geven we de voorkeur te praten met gelijkgestemden in tegenstelling tot anderen. Soms kiezen we er voor totaal niet te praten. Dat betekend echter niet dat we totaal niet geïnteresseerd zijn in wat anderen zeggen… het betekend dat we veel liever luisteren dan praten.

Volgens diverse onderzoeken blijkt zo’n 60% van de introverte mensen uit hoogbegaafde individuën te bestaan. Albert Einstein was bijvoorbeeld extreem introvert. Sterker nog, op de basis school was hij zo stil en teruggetrokken dat men dacht dat hij dom was.

“Je bent zo stil, is alles ok?”

Vaak hoor je bovenstaande een extrovert persoon vragen aan een introvert persoon. Er is niets aan de hand met ons! Het is moeilijk voor een introvert persoon te begrijpen waarom niet iedereen zoals hem of haar is. Een andere beroemde introvert was Mahatma Gandhi. Ik vraag me serieus af of hem ooit de vraag “Wat is er met je aan de hand?” gesteld is. Ongeacht zijn introverte natuur, was hij sociaal beschikbaar voor interviews en openbare verschijningen.

Een extrovert persoon is vaker meer geïnteresseerd in zijn of haar omgeving en het socializen met andere mensen, waar de introverte persoon meer geïnteresseerd is in zijn of haar gedachten en gevoelens. Dit betekend niet dat de introvert geen extraverte tendensen kan bezitten of vice-versa. Het betekend simpelweg dat er algemene tendensen zijn die consistent zijn bij zowel de introverte als extraverte.

Als men de keuze heeft, zal de introvert liever alleen of in kleine groepen werken in plaats van met een grote groep mensen. Het ideale beroep voor een introvert gaat niet gepaard middels omgang met een grote groep mensen en kan wellicht carrière’s opleveren in schrijven, het programmeren van computers, als webmaster of als grafisch ontwerper. Uiteindelijk kan een introvert iedere job aan die een extravert aan kan, maar per saldo zoekt de introvert aan het eind van de dag zijn eigen ruimte.

Veel introverten zijn gretige lezers en zijn constant bezig met het studeren en onderzoeken van verschillende interessante onderwerpen, waaronder spiritualiteit en metafysica. Dat gebeurd middels boeken, e-books en online artikelen. De introvert lijkt te worden geleidt door zijn hogere zelf wanneer hij of zij spiritualiteit of metafysica onderzoekt, alsof zijn of haar hogere zelf hen bij de hand neemt (wat ook zo is!).

Door hun gevoelens te internaliseren, is de introvert vatbaar voor angst gerelateerde kwesties zoals migraine’s en paniek aanvallen maar tegelijkertijd is men meer geneigd zelf de natuurlijke oplossingen te vinden voor men anderen vraagt voor advies.

Omdat de introvert naar binnen kijkt voor antwoorden, zal hij of zij het makkelijker vinden te mediteren en rustig te denken. De geest van een extrovert is normaliter overactief daar hij of zij vaak moeite heeft rustig na te denken wanneer men dient te focussen van binnen.

Een andere gemeenschappelijke spirituele activiteit voor de introverte mens is yoga, wat lichaam en geest integreert terwijl de extravert vaker in een team sport speelt. Tijdens yoga, gebruikt men het lichaam als een vervoermiddel voor het bewustzijn, waartegen de meeste sporten, het lichaam als vervoermiddel gebruikt wordt voor agressie. Wederom betekend dit niet dat de introverte mens geen team sporten beoefend, noch dat er geen extraverte mensen in de yoga groep zitten. Dit zijn algemene tendensen die introverten en extraverten vertonen in het dagelijks leven.

De introverte persoon kan een sterke band met de natuur hebben daar de natuur niet genoeg stimulatie kan brengen voor de extraverte persoon. Over het algemeen zul je meer introverte personen vinden die van wandelen houden, daar zij de eenzaamheid en het één zijn als prettig ervaren in welk specifieke aspect van de natuur zij zich ook in bevinden. Sterrenkijken is een andere populaire activiteit voor de introverte mens voor diezelfde reden, daar extroverte personen snel verveeld kunnen raken met het staren naar de lucht en wellicht niet begrijpen, hoe de sterren in connectie staan met onze lichamen en alles wat gebeurd op onze planeet.

Terwijl 75% van onze populatie extravert is, dient de introvert trouw aan zichzelf te blijven, ondanks de druk van buiten zich te conformeren aan de regels van de samenleving. Ondanks het niet willen van de erkenning, zijn de ‘spiritualisten’ binnen onze samenleving de leiders van morgen, daar we een nieuw stadium van bewustzijn en spiritueel besef binnen wandelen…

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.