Leiders en volgers

Hier bij Zielzoektocht willen we het ‘concept’ van leiders en volgers ontmoedigen. Want wie kan je eigenlijk concreet leren jezelf te zijn? Dat vind je niet terug in welk ander persoon dan ook, zij zulen je leren te zijn zoals hen. Er zit iets prachtigs en unieks in jou en het is uiteindelijk aan jou om er achter te komen wat dat is, het is aan jou het te creëren en het te uiten. Iemand anders volgen is niet de juiste weg om tot dat einddoel te komen.

Er zijn vele ‘spirituele’ groepen waar zeer ongezonde relaties zijn ontstaan tussen de leiders en de volgers. Het is makkelijk om dit te wijten aan stevig controlerende leiders, maar de volgers dienen daar ook tot bepaalde hoogte verantwoordlijkheid voor te dragen. Zij beïnvloeden de leiders op een subtiele manier en helpen daarmee de leider de richting op te gaan die zij willen dat hij op gaat. De leider heeft macht over de volgers, maar de volgers hebben ook macht over de leider, wat een behoorlijke afhankelijke relatie tot gevolg heeft.

In de zakenwereld komen we mensen tegen die niet echt liefkozend ‘bruin armen’ en ‘kont kussers’ genoemd worden en spirituele groepen bezitten vaak ook veel van deze mensen. Zij vertellen de leider wat de leider graag wil horen. Dit zijn mensen die vergif verspreiden, het is echt een vorm van psychisch vampirisme. Zij zijn degenen die het ego van de leider opblazen, terwijl ze tegelijkertijd de energie uit zijn of haar’s lichaam zuigen.

Als jullie allemaal je eigen ontwikkeling een halt toe willen roepen, omring jezelf dan vooral met mensen die het alleen maar eens zijn met wat je zegt. Zij houden een beschermende ‘bubbel’ rond je ego en jagen iedereen weg die ook maar durft jouw opvattingen te betwisten. Het is een verpestende en non-functionerende manier van opereren maar ik ben het helaas diverse keren tegen gekomen, ook bij spirituele groeperingen.

Wie is er de expert in het ‘jezelf zijn’? Moet ik het antwoord echt voorkauwen? Ik zal een hint geven. Het is niet Jezus, Mohammed, noch Buddha, of welke dan ook van de duizenden ‘spirituele leraren’ opererend vandaag de dag. Als je probeert een andere te imiteren, maak je iets prachtigs in jezelf kapot. Dit is een groot negatief deel waar religie op gestoeld is, een grote groep mensen die proberen te zijn zoals iemand anders. Als je tracht dat te bereiken, dan ontken en verloochen je het goddelijke unieke en wonder dat je bent.

De intentie van Zielzoektocht is mensen te helpen zichzelf te vinden. We zouden waarschijnlijk een stuk populairder zijn als we mensen zouden vertellen hoe hun levens te leiden. Ik weet dat er miljoenen mensen naar die ‘zekerheid’ op zoek zijn, maar dat is niet waar wij hier voor zijn. Daarmee zouden we luiheid en afhankelijkheid aanmoedigen er daar heeft de huidige wereld al genoeg voorbeelden en aanhangers van. Jij bezit een goddelijk licht, een intern kompas binnen in jou. Je hebt een eindeloze aanvoer van liefde en het is aan jou, en niemand anders, om het van binnen te vinden.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.