Religie, Wetenschap en Geest: een heilig verhaal voor onze tijd

De uitdaging die voor ons ligt, is het creëren van een nieuwe beschaving op basis van een kosmologie – een verhaal over de oorsprong, de aarde en het doel van de schepping – dat de compleetheid van onze huidige menselijke kennis weerspiegelt; een verhaal wat ons leidt naar volwassen relaties met elkaar en een levende aarde.

Voor mensen in het algemeen, is hun verhaal van het universum en de menselijke rol in het universum de primaire bron voor begrijpen en haar waarde. Thomas Berry schreef in ‘De Droom van de Aarde’: “De diepste crises die in elke maatschappij worden ervaren, zijn die momenten van verandering, als het verhaal niet meer afdoende sluitend is om te voldoen aan de voortbestaans eisen van de huidige situatie.”

We leven in zo’n moment. Het huidige gedrag van de mensheid bedreigt de aarde en haar geschiktheid om het leven in zijn algemeenheid te ondersteunen en degradeert meer dan een miljard mensen naar leven in armoede. Dit zelfdestructieve gedrag en ons schijnbare onvermogen dit te veranderen, hebben diepe wortels in de verhalen waarmee we inzicht in de aarde en betekenis van ons bestaan hebben gekregen.

Drie Kosmologiën

Drie onderscheidende kosmologiën hebben ieder invloed gehad op het scheppen van ons wereld beeld. Twee daarvan zijn redelijk bekend. De derde en meest relevante voor de uitdaging die voor ons ligt, heeft oude ‘roots’ en zou in welke vorm dan ook de meest wijdverbreide zijn. Het is vrijwel niet publiekelijk aanwezig…

In de volgende post starten we met de uitleg van de eerste.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.