Levenslessen van de ‘Native American’ Indiaan..:

De traditionele ethische codes van ‘Native American’ Indianen:

1. 
Elke ochtend bij het opstaan en elke avond voor het slapen gaan dank je voor het leven in jou en voor al het leven en de goede dingen die de Schepper je heeft gegeven en voor de gelegenheid om elke dag een beetje te groeien. Haal je gedachten en acties van de dag daarvoor terug en zoek voor de moed en kracht om een beter mens te worden. Zoek naar dingen waar anderen (iedereen) van kunnen profiteren.

2. 
Respect betekent “Eer of achting tonen voor iemand of iets, het welzijn te overwegen, of om iemand of iets met hoffelijkheid te behandelen”. Respect tonen is een fundamentele wet van het leven.

 • Behandel elke persoon van het kleinste kind tot de oudste bejaarde ten alle tijden met respect.
 • Speciale respect moet worden gegeven aan ouderen, ouders, leerkrachten, en leiders van een gemeenschap.
 • Niemand moet het gevoel krijgen “te kijk gezet te worden” door jou, vermijd het kwetsen van andere harten op een manier zoals jij dodelijk gif probeert te ontlopen.
 • Raak niets dat aan iemand anders toebehoort aan (in het bijzonder heilige voorwerpen) zonder toestemming, of middels een afspraak tussen jou en de persoon.
 • Respecteer de privacy van elk persoon, maak nooit inbreuk op een rustig moment van een persoon of zijn of haar persoonlijke ruimte.
 • Begeef je nooit tussen mensen die aan het converseren zijn.
 • Onderbreek nooit mensen die converseren.
 • Spreek met zachte stem, vooral als je in de aanwezigheid bent van ouderen, vreemden of anderen aan wie speciale respect verschuldigd is.
 • Spreek niet, tenzij je daartoe uitgenodigd wordt op bijeenkomsten waar ouderen aanwezig zijn (behalve om te vragen wat er van je verwacht wordt, in geval van twijfel).
 • Spreek nooit op een negatieve manier over anderen, of ze nu aanwezig zijn of niet.
 • Behandel de aarde en al haar aspecten als je moeder. Toon diep respect voor de minerale wereld, de plantenwereld en de dierenwereld. Doe niets om onze Moeder te vervuilen, sta op met wijsheid om haar te verdedigen.
 • Toon diep respect voor het geloof en de godsdienst van anderen.
 • Luister met hoffelijkheid naar wat anderen zeggen, ook als je het gevoel krijgt dat wat ze zeggen waardeloos is. Luister met je hart.
 • Respecteer de wijsheid van de leidinggevende mensen in je gemeenschap. Zodra je een idee oppert binnen een vergadering behoort het niet langer toe aan jou. Het behoort toe aan de mensen. Respect eist dat je aandachtig luistert naar de ideeën van anderen in de gemeenschap en dat je niet volhoud dat jouw idee de overhand moet hebben. Je moet de ideeën van anderen vrij kunnen ondersteunen als ze waar en goed zijn, zelfs als die ideeën heel anders zijn dan degene die je zelf hebt aangedragen. De botsing van ideeën brengt de vonk van de waarheid naar boven.

3. 
Zodra een gemeente iets in eenheid heeft besloten, respect eist dat niemand in het geheim spreekt tegen wat besloten is. Als de gemeenschap een fout heeft gemaakt, zal die fout duidelijk worden voor iedereen in zijn eigen tijd.

4. 
Wees eerlijk ten alle tijden en onder alle omstandigheden.

5. 
Behandel altijd je gasten met eer en aandacht. Geef het beste eten, je beste dekens, het beste deel van je huis en je beste service aan je gasten.

6.
De pijn van de één is de pijn van eenieder, de eer van de ene is de eer van allen.

7. 
Ontvang vreemdelingen en buitenstaanders met een liefdevol hart en als volwaardige leden van de menselijke familie.

8. 
Alle rassen en stammen in de wereld zijn als de verschillende gekleurde bloemen van een weide. Allen zijn mooi. Als kinderen van de Schepper dienen ze allemaal te worden gerespecteerd.

9. 
Om anderen te dienen, om van enig nut te zijn voor familie, gemeenschap, natie en de wereld, is één van de belangrijkste doeleinden waarvoor de mens gemaakt is. Vervul jezelf niet met je eigen zaken en vergeet je belangrijkste gesprekken. Waar geluk komt alleen voor degenen die hun leven wijden ter dienst van anderen.

10.
Let op gematigdheid en evenwicht in alle dingen.

11. 
Herken en erken de dingen die leiden tot uw welzijn en de dingen die leiden naar uw ondergang.

12.
Luister naar en volg de gegeven instructies vanuit je hart. Verwacht begeleiding in vele vormen, in gebed, in dromen, in tijden van stille eenzaamheid en in de woorden en daden van wijze ouderen en vrienden.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.