Gedistribueerde intelligentie en de capaciteit van het leven om zichzelf te organiseren (1/3)

We weten nu veel meer dan we in het verleden wisten over het creatieve vermogen van de processen waardoor de Integrale Geest zich manifesteert. We hebben nog veel te leren van en bij te dragen tot deze processen, maar om dat te doen moeten we ze eerst erkennen en vieren.
We weten bijvoorbeeld dat op elk niveau, de kosmos een verbazingwekkende capaciteit heeft om zichzelf te organiseren in de richting van een grotere complexiteit en potentieel.
De theorie van gedistribueerde kennis of intelligentie suggereert dat meerdere hersens inherent grotere mogelijkheden hebben dan een enkele geest. Veel met elkaar verbonden computers hebben meer macht dan een super computer. Het lijkt erop dat de schepping al vroeg leerde dit principe op grote schaal toe te passen, in het ontwerp van eindeloze fractale structuren van de zelforganiserende systemen, lang voor de komst van de mens. Het is de sleutel tot de creativiteit en de veerkracht van de kosmos.
De aarde’s biosfeer, de prachtige complexe, veerkrachtige, en voortdurend evoluerende laag van het leven op aarde, toont op een grote schaal de creatieve mogelijkheden van de gedistribueerde intelligentie van vele miljarden individuele keuzes makende levende organismen, die zich binnen de organisatie van het optimaliseren van de vangst, organisatie, en het delen van de energie van de aarde, water en voedingsstoffen, de aarde tot leven brengen. Opererend gezamenlijk als in een concert, ze regenereren voortdurend de bodem, rivieren, grondwaterlagen, visserij, bosbouw, en graslanden van de aarde met behoud van klimatologisch evenwicht en de samenstelling van de atmosfeer om aan de behoeften van de zeer diverse levensvormen op onze aarde te kunnen voorzien.
Als we dat allemaal als een manifestatie van de geest beschouwen, kunnen we denken dat alle complexe keuze-processen binnen de biosfeer voorkomen binnen de geest van God. Misschien klopt dat wel in de meest ultieme zin. Een dergelijke formulering kan echter onze waardering voor het ware wonder en de structuur van de biosfeer als een zelforganiserend levend systeem verdoezelen en verminderen.
Het menselijk lichaam is een nog intiemer voorbeeld van de creatieve kracht van gedistribueerde intelligentie. Mijn lichaam, dat mijn persoonlijke bewustzijn herbergt, is maar een van de vele miljarden organismen die samen de aarde biosfeer vormen. Het bestaat op zijn beurt uit tientallen triljoenen van individuele levende cellen, die elk een besluitvormige entiteit in zijn eigen recht is met de mogelijkheid om zijn eigen gezondheid en integriteit te beheren en behouden onder veranderende en vaak stressvolle omstandigheden.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.