De spirituele reis… en uw beloning

De draai die wij mensen moeten maken naar een leefbare toekomst hangt af van de bewustwording van ons bestaan als spirituele wezens en onze verantwoordelijkheid als deelnemers aan de epische reis van schepping en zelf-ontdekking. Dit ontwaken zal als ervaring gedeeltelijk een vreugdevol weerzien zijn met onze ware natuur. Het zal ook deels op intellectueel gebied, een groter en meer genuanceerd begrip van de aarde en het doel van de schepping en onze menselijke rol vormen in de verdere ontplooiing.

Om dit ontwaken te versnellen en te actualiseren moeten we een open en zelfkritische dialoog aangaan over de mogelijkheden, over de fundamentele verhalen waarmee we onze menselijke aard en het doel beter gaan begrijpen. Dat gesprek moet veel verder gaan dan een onproductief debat tussen indoctrinaire ‘Distant Patriarch’ creationisten en propagerende sociale, Darwinistische evolutionisten.  Gelukkig wordt het gesprek al gevormd op een snel groeiend aantal forums gesponsord door invloedrijke organisaties, waaronder Contemplative Alliance, forum over Religie en Ecologie aan de Yale University, Pachamama Alliance, Tempel van overeenstemming, Wall Street Trinity Instituut, en anderen.

Deze gesprekken dwingen ons na te denken over wat we werkelijk geloven en onderzoeken contrasterende kosmologiën (vanuit het perspectief van historische ervaring), de inzichten van de grootste leraren uit de geschiedenis, de grenzen van de wetenschap en de gevolgen voor het pad vooruit. Het proces wordt het best gediend door een gevoel van nederigheid en het besef dat zelfs met al onze wetenschappelijke kennis en vooruitgang, we ver verwijderd blijven van volledig begrip van de diepe mysteries van de kosmos.

De ‘Integrale Geest’ kosmologie lijkt veel van de elementen van het verhaal te bieden die we zoeken. Maar zelfs met de oude kennis en de bevestiging en verrijking door de recente doorbraken in de wetenschap, blijft het nog steeds maar een gedeeltelijk ontwikkeld verhaal en zijn we beperkt tot speculeren over veel van zijn elementen.

Dat wij mensen van nature aangetrokken lijken tot onopgeloste mysteries kan een sleutel zijn tot het ontdekken van én het vervullen van onze plaats van dienstbaarheid aan het geheel.

We weten niet waar de reis naar toe leidt en evenmin of de eindbestemming zelfs een zinvol concept is. Het attractieve aan dit geheel is de inherente spanning van deelname aan een immens grote creatieve onderneming… en uw beloning.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.