In 2013 was er een verontrustende melding over huiselijk geweld in Nederland. Er ging een waarschuwingsbel in mij af en ondanks dat het probleem bekend is was ik toch verrast over de melding. Het kwam er op neer dat het er qua huiselijk geweld in 2013 zeer slecht voor stond.
Het probleem is aangewakkerd door de enorme toename van werklozen in ons land, het aantal stellen en echtparen die thuis zitten. Ze zijn plotsklaps dag in, dag uit samen en beginnen elkaars fouten te zien, irritaties nemen toe. Door de frustratie en de drastisch verandering in je leven (en inkomen) lijkt alles op z’n kop te staan, maar is dat eigenlijk wel zo?
Een heleboel van de fouten die je opvallen en de problemen die daar uit voortkomen, waren er al in het begin van je relatie maar je hebt er voor gekozen door te gaan, voor wat voor reden dan ook. Je dacht dat: “als ik mijn leven niet laat leiden door de problemen in mijn relatie dan komt het wel goed”. “Ik hoef niet 24 uur met mijn partner samen te zijn, per dag en in de weekend. Ik kijk gewoon niet naar de problemen in onze relatie want ik blijf bezig met mijn vrienden of vriendinnen en uiteindelijk gaat het vanzelf wel weer weg…” Maar zo werk het niet mensen, we moeten elkaar vragen wat dwars zit, confronteren met gevoelens en ze niet onder het tapijt vegen. Doe je dat niet, dan blijft het altijd sudderen en wordt nooit opgelost.
Eerst moet iedereen naar zichzelf gaan kijken, waar ligt het probleem en waarom worden we er nu mee geconfronteerd? Is mijn relatie op materiële dingen gebaseerd of op liefde en houden van? Wat was de reden om te beginnen met mijn relatie?
Wat is huiselijk geweld?
Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. De huiselijke kring betekent: partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden.
De term ‘huiselijk geweld’ verwijst naar de relatie tussen pleger en slachtoffer. Er is meestal sprake van een machtsverschil. Het slachtoffer is afhankelijk van de dader. Het gaat bij huiselijk geweld om lichamelijke, seksuele en psychische vormen van geweld.
Slachtoffers van huiselijk geweld
Vrouwen vormen de grootste groep slachtoffers. Maar ook mannen, kinderen en ouderen zijn slachtoffer van huiselijk geweld. Huiselijk geweld komt binnen alle lagen en groeperingen van de bevolking voor.
Er kan sprake zijn van opzettelijke mishandeling, maar dit is niet altijd het geval. Als mensen de zorg voor hun naasten of cliënten niet meer aankunnen, kan hun gedrag ontsporen met mishandeling tot gevolg.
In het begin van 2013 hebben we een stuk geschreven over onze verwachtingen voor 2013, het zou een jaar van verandering worden. Lees dit nogmaals en loop voor jezelf het afgelopen jaar na om jezelf een beoordeling te geven, dan kom je jezelf tegen.
Als een relatie is gebaseerd op een pleger en slachtoffer, dan gaat het mis want niemand heeft het recht over een ander te ‘heersen’. Een interpersoonlijke relatie is een sterke, diepe, of dichte vereniging / kennismaking tussen twee of meer mensen die kunnen variëren in duur van kort naar duurzaam. Deze ‘vereniging’ kan worden gebaseerd op gevolgtrekking, liefde, solidariteit, regelmatige zakelijke interacties, of een andere vorm van maatschappelijke betrokkenheid. Interpersoonlijke relaties worden gevormd in het kader van sociale, culturele en andere invloeden. De context kan variëren van familie of familierelaties, vriendschap, huwelijk, relaties met medewerkers, werk, clubs, buurten en plaatsen van aanbidding. Zij kunnen bij wet worden geregeld, douane, of in onderling overleg, en zijn de basis van sociale groepen en de samenleving als geheel.
Belang van interpersoonlijke relaties
Mensen zijn van nature sociale wezens en worden gevormd door hun ervaringen met anderen. Er zijn meerdere perspectieven om deze ‘inherente motivatie om te communiceren met anderen’ te begrijpen. Er zijn drie belangrijke reden voor een relatie: de noodzaak te behoren, sociale uitwisseling en relationele zelf.
Mijn advies aan alle stellen en echtparen in nood in Nederland voor 2014 is om respect en liefde aan elkaar te tonen. Want het is triest om in het nieuws te lezen dat het geweld zo enorm is toegenomen in het afgelopen jaar. We moeten eerst beginnen met onszelf voor dat we beginnen met anderen, we hebben er zelf voor gekozen op moeder aarde te zijn in deze tijden van verandering, het leven in deze tijd op deze aarde is niet makkelijk maar we moeten er zelf aan werken.
Geen twee mensen zijn hetzelfde, en als je vind dat je volwassen bent, ben je het aan jezelf verplicht als een volwassene te gaan denken en het te tonen. Er bestaan geen plegers of slachtoffers in een relatie maar wel twee mensen die 50/50 samen zijn met elkaar, om door een moeilijk periode of uit een lastige situatie te komen. Het universum en jij zelf hebben je wakker gemaakt om deze les te leren, maar vergeet niet, je heb geen recht om iemand anders te slaan of je te laten slaan. Communiceer en luister naar elkaar. Probeer het op te lossen want iedere ‘volgende keer’ wordt deze les moeilijker en moeilijker.
Voor de stellen en echtparen die kinderen hebben, niet vergeten dat zij het meest belangrijk op deze momenten zijn en jullie een goed voorbeeld aan ze moeten geven. Het wegnemen van je persoonlijke egoïstische redenen voor een betere relatie tussen jou, je partner en je kinderen, is de les waarvoor we op aarde zijn om te leren.
De overheden, instanties en politie hebben het al druk genoeg met andere werkzaamheden en jouw huiselijke situatie is in essentie niet hun probleem. Je heb zelf deze situatie aangenomen. We wonen in een maatschappij waar we geen verantwoordelijkheid durven te nemen maar het altijd proberen af te schuiven op iemand anders, dus begin met jezelf om het op te lossen of op een alternatieve manier. Zoek je één van die alternatieve manieren? Neem dan contact op met Zielzoektocht. Wij kunnen je daarbij van dienst zijn.
Liefde overwint alles, probeer het.