Leven in de toekomst

Wat betekend eigenlijk het gezegde dat “het leven niet alleen om jou draait”? Uiteraard, jij bent degene die dit specifieke leven leeft. Maar er komt een tijd dat jouw leven niet meer zo belangrijk lijkt dan het is. Je zult op een natuurlijke manier jezelf minder hechten aan een moment of een plaats. Je zult jezelf niet weg schrappen, integendeel, maar wat wellicht nu zo centraal staat voor jou zal ooit minder belangrijk voor je zijn.

Er zal ooit een dag komen dat al het leven meer weg zal hebben van een loterij. Als je hem niet deze week wint, dan win je wellicht de volgende week. Je zou graag de loterij willen winnen, maar erg belangrijk vind je het niet. Het is niet zo dat je jouw leven als extreem belangrijk vind, maar ook niet als onbelangrijk. Je leven zal gewoonweg niet zo veel domineren. Veel minder bezitterig. Het zal meer als achtergrondmuziek zijn, of een decor van natuurschoon. Jij zelf zult meer op de voorgrond staan wat er op neer komt dat het leven dus minder over jou zal gaan. De noodzaak om je trots voorop te zetten of zelfs arrogant te gedragen zul je niet meer voelen. Je zult het gewoon rustig aan doen.

Je zult niet meer de gepercipieerde behoefte voelen voor opwinding in je leven. Zelfs als het allemaal niet goed gaat, is het ok en zal het ook weer goed komen. Je zult minder ‘rillen’ en beven, je zult meer jezelf zijn. Je zult minder van hot naar her vliegen. Je zult minder opschudding voelen. Je zult meer gebalanceerd zijn. Jij bent er voor altijd, terwijl het leven komt en gaat en jij blijft constant. Je neemt de ‘high’s’ en ‘low’s van de wereld als, nou ja, gewoon het leven. Niets kan de appel boom als jezelf schudden of maar doen omvallen. Het zal meer zijn alsof je een wandeling door de park ervaart. Je komt altijd bij de uitgang van het park terecht. Wat zou je dan nog van streek kunnen maken?

Jij die het park is binnen gelopen is is dezelfde die er uit komt, alleen je bent er wel door heen gelopen. Het was een wandeling door het park. Dat is wat het leven is. Je hebt een meer steunende invloed op jezelf. Je bent niet op zoek naar opwinding. Het is net alsof je meer met je voetjes omhoog op je bureau zit. Wat er in je leven gebeurd zal meer en meer om het even zijn. “Hey, waar gaat het nu eigenlijk om, boeiend!” zul je denken. Je zult altijd de deur weer vinden waardoor je naar binnen gekomen bent. Je maakt je niet druk over wat de toekomst je zal brengen en je blijft ook niet peinzend vast zitten in het verleden. Het is allemaal hetzelfde, je komt het gewoon tegen in welke richting je ook loopt. Je maakt één stap en daarna een andere. Dat is wat het leven voor je zal betekenen. Je zult de trap niet op rennen maar er ook niet af donderen. Wat er om je heen gebeurd, gebeurd gewoon om je heen. Niet dat je ver, ver weg bent, maar je laat ook niet ieder akkefietje zo dichtbij komen als je ooit deed. Je kijkt niet meer naar het leven zoals je ooit gedaan hebt. Je begint je zelfs af te vragen wat het was dat zo’n impact op je gemaakt heeft.

Het is ook niet alsof je uit de regen stapt om te schuilen. De regen, sneeuw of de zomer zon dragen simpelweg niet meer de importantie en eventuele dreigende lading die ze eens wel droegen. Je zult nog steeds ’s avonds gaan slapen en ook weer in de ochtend wakker worden. Je zult je minder in beslag genomen voelen door de dagen in het leven zoals je voorheen voelde. Je zult er ook niet lichtzinnig over denken. Je zult je minder een warhoofd voelen. Het leven zal minder urgent overkomen. Je zult het leven niet bij de strot pakken maar ook niet als een last met je mee dragen. Het leven komt en gaat en je zult er minder gedachten over hebben. Het leven gaat ieder moment door maar gelukkig ga jij er niet ieder moment over of onder door. NIet op een manier dat het je niet interesseert, je maakt er gewoon minder een ‘issue’ van. Je bent niet blasé maar ook niet overdonderd.

En dat is goed, toch?

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.