De nieuwe Paus komt uit Argentinië, maar wat weten we eigenlijk over hem? Waarom is juist hij gekozen? Hoe weten we nu eigenlijk wat deze man al zijn leven gedaan heeft, om op een punt te komen waar hij gekozen wordt voor de positie die hij nu heeft. We moeten vragen stellen gezien de gruwelijke feiten uit de tijd dat hij een jonge priester was en snel de ladder in hierarchie beklom binnen de katholieke kerk in het land waar hij geboren is.
Na veel onderzoek gedaan te hebben, en afschuwelijke feiten over moeders die hun kinderen en andere familieleden missen tegenkomen, bekruipt ons de vraag wat de katholieke kerk nu al die tijd in Argentinië gedaan heeft om deze mensen te helpen? De opwinding rond de verkiezingen voor de opvolger van Benedictus (het lijdend voorwerp in dit stuk de huidige paus Franciscus) was aanstekelijk, zelfs voor niet praktiserende Rooms-Katholieken.
Hij nam de naam aan van een 13e eeuwse heilige die zijn weelde en rijkdom opgaf en de armen besloot te helpen. Als kardinaal in Argentinië vermeed hij het vertoon van macht en privilege’s, hij kookte zelfs zijn eigen maaltijden en gebruikte het openbaar vervoer. Nederige gebaren zijn de tekenen van deze nieuwe Paus zoals het wassen van de voeten van gevangenen, die door de wet zijn uitgesloten van menselijke aanraking en zorg. Dit is een daad van barmhartigheid die poëtische kracht bezit.
Is Paus Franciscus een heilige die op aarde loopt of worden we voor de gek gehouden? Wat voorspelt de keuze van Paus Franciscus voor vrouwen, de armen en de kerk? Zal de nieuwe Paus de visie op anti-conceptie aanpassen? Zal hij het celibaat optioneel maken voor priesters? Of zal de conservatieve Jezuït de handhaver worden zoals velen Benedictus XVI zien, al dan niet middels een andere ‘stijl’?
Franciscus beslissing om de kerk zijn wetten aan zijn laars te lappen en de voeten van 2 vrouwen te wassen, een servische moslima en een katholieke italiaanse, tijdens het Heilige Donderdag ritueel is een beetje de laatste druppel, het bewijs dat Franciscus nauwelijks tot geen interesse heeft voor de top prioriteiten van Benedictus’ zijn pausschap: het doen herleven van pre-Vaticaanse tradities van de Katholieke Kerk.
Hij deed ook de traditionele wenkbrouwen fronsen toen hij het gouden borstvinnen kruis weigerde aan te nemen na zijn uitverkiezing als Paus van Monsigneur Guido Marini, die liturgie goeroe van het Vaticaan die onder Benedictus het symbool werd van Benedictus’ zijn inspanningen om de Gregorische hymnes en zware zijden brokaat gewaden te herintroduceren tijdens de pauselijke missen.
Hoe moeten we deze nieuwe Paus zien, of wellicht vind je het helemaal niet interessant. Gezien de skeptische geluiden rond religie bij veel mensen en zij zich afvragen wat de toekomst omtrent religie zal brengen… Paus Franciscus zou in zijn voorgangers grote ‘giften’ kunnen ontdekken als hijzelf tot inkeer komt met betrekking tot de ontzagwekkende verantwoordelijkheid die de kerk heeft voor de bescherming van de hele schepping. Voor deze ‘eenvoudige, simpele man uit de nieuwe wereld’ is werk aan de winkel.
Deze man van armoede en vrede dient een verarmde kerk te gaan leiden op een nieuwe manier van leven en vrede preken, die niet anders is dan de onze; wees trouw aan onszelf en ons geweten. Denk aan wat Franciscus zei, dat onze enige glorie het kruis en de gekruisigde Christus is.