Wij zijn allemaal verlichte wezens… pt2

…sommigen van jullie zijn het alleen vergeten.

Je zult het wellicht handig vinden om iedere dag als eerste te besluiten, wanneer je wakker bent geworden en je dag door neemt en plant, met jezelf af te spreken dat je tijd voor jezelf neemt wanneer teveel stress om de hoek komt kijken. Bijvoorbeeld wanneer je wacht op een late klant, op een bus of trein, of wanneer je wacht op het switchen van rood naar groen bij een stoplicht, welk moment ook dat ‘vulling’ kan gebruiken, of dat niet gevuld is met fysieke of psychische en mentale activiteit, en juist die momenten te gebruiken voor je meditatie oefeningen. Het weghalen van het ‘moeten’, de verantwoordelijkheid voor het mediteren op een vast tijdstip kan bevrijdend werken. En als je je vrij voelt, kunnen wonderen ervaren worden.

Het doel van leven is vreugde. Maar velen van jullie zijn zo belast met angsten en verantwoordelijkheden dat de gedachte van het vinden van vreugde belachelijk lijkt. Wat belachelijk is, is dat jij het jezelf toelaat zo gemanipuleerd te worden. Jawel, jij laat het toe zo afgejaagd te worden, omdat gemanipuleerd worden een staat van de geest is waarvan jij accepteert dat het je controleert en wat jij uiteindelijk kunt veranderen, direct, als je dat zou willen. Maar voor velen van jullie is dit normaal geworden, zo normaal dat je het niet meer kunt voorstellen hoe het zonder is.

Dingen dienen te gebeuren en afgehandeld te worden: dat is een deel van onze menselijke levens ervaring, maar je hoeft je niet door die ‘dingen’, situaties of mensen te laten manipuleren. Wat vaak gebeurd is dat je jezelf in een situatie bevind en je geest dwaalt af en zegt: “Ik moet nog brood halen…”, “de was doen…”, “ik kom nog te laat voor m’n afspraak”… en valt dan terug, en lijkt het dat je iets belangrijks gemist hebt daar je een vraag gesteld is die je niet goed meegekregen hebt, of je hebt zojuist iets van je zeldzame waardevolle tijd verloren. Je gedachten draaien op sneltreinvaart en een overweldigende staat omwikkelt je. Voelt dat bekend? En zo vaak denk je dan dat er niets is dat je hier aan kunt doen.

Wie van jullie hebben dagelijkse ’to-do’ lijstjes? Lijstjes die je nog nooit compleet af hebt kunnen vinken… Dat op zich zelf zegt al genoeg. Volgens mij streep je de helft van de acties al door voor je begint of de dag zich vordert en wordt het duidelijk dat je ze nooit allemaal kunt afronden. Voor de verandering, maak eens de keuze om GEEN lijstje te maken. In het begin lijkt dat misschien beangstigend, een verhoging van je stress niveau teweeg brengend, het gevoel gevend dat je spijbelt, maar wanneer je jezelf toestemming hebt gegeven om zonder lijst de dag door te gaan, win je een gevoel van vrijheid. Wanneer je dan over het schuld gevoel van vrijheid heen bent, wat normaliter vrij snel voorbij is, vreugde zal binnen stromen. Het zal misschien niet blijvend zijn, maar het leert je wel dat vreugde wel degelijk mogelijk is.

Wanneer de waarheid van de realisatie in daalt, vind je jezelf vaker luisterend naar je ware zelf, de persoon die lief wil zijn en liefde nodig heeft, en weet dat dat de ware staat is en je zult jezelf minder pushen en meer gunnen. Je zult met opzet kiezen niet jezelf te laten drijven door jezelf, situatie, of andere mensen en een groter gevoel van rust, vrede en waarheid in het nu zal zich bij je ontwikkelen. Dan zul je klaar zijn om te ontwaken in de realiteit, en de korte wacht periode voor dat gebeurd zal een vreugdevolle reis worden en geen onderzoeksproces of verhoor.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.